Мајка ми јадеше само леб и вода за да има за мене, а татко ми живееше богато: Познатата фолк пејачка имала тежок живот

Пејачката Зорица Брунцлик и нејзиниот сопруг, хармоникашот Мирољуб Аранѓеловиќ- Кемиш пристигнаа во Алејата на заслужените граѓани, на Новите гро бишта во Белград, за да му оддадат почит на нивниот кум, Шабан Шаулиќ, кој си замина од овој свет пред две години.

Зорица и Кемиш прво се поздравија со сите, а потоа, пејачката ја прегрна сопругата на Шабан, Гордана. По долга прегратка, Зорица ја држеше за рака гордана, како знак на поддршка.

Од почетокот на пандемијата, пејачката строго се придржува до сите наметнати мерки, обично не ја напушташе куќата, одбиваше снимања и гостувања, не одеше на состаноци, но од почит кон својот кум направи исклучок.

Инаку, Зорица Брунцлик, имала тешко детство. Нејзиниот татко го напуштил семејството, а мајката Златија сама се грижела за својата ќерка и тројцата браќа.

– Жвеевме во најголема мизерија затоа што мајка ми имаше слаба плата. Нема ништо по што би сакала да го запомнам од тој период, што не значи дека се срамам од тоа. Јас бев најстарата и единствената жена во семејството.

Бидејќи моите родители се разведоа многу рано, мајка ми живееше во Смедерево, татко ми во Белград и јас пораснав во сиромаштија, но и богатство.

Татко ми ме зеде и ме остави со своето богато семејство неколку месеци, само за да ја повреди мајка ми.

Живеев со неговото семејство луѓе како бубрег во лој, носев најдобра облека, јадев најдобра храна …

После некое време, мајка ми ќе дојдеше да ме земе да ме носи дома, а јас тогаш најмногу ја мразев, затоа што таа ме враќаше во сиромаштија – рече Зорица своевремено.

Како што истакна, Зорица тогаш сакала нејзината мајка да ја остави кај нејзиниот татко за да ужива во изобилството.

Со солзи во очите сè уште се сеќава како нејзината мајка некогаш дошла кај неа со најевтиното грозје, а Зорица, која јадела многу поквалитетно грозје кај таткото, таа го фрлила овошјето кое мајката ѝ го понудила.

Фолк-пејачката вели дека и денес не може да си ја прости таа постапка.

– Не ми беше јасно зошто и ’требав, кога имаше повеќе деца. Дури подоцна сфатив дека татко ми, доведувајќи ме кај него, сакаше само мајка ми да ме повреди.

Со свои очи можев да видам колку напорно работеше во цигланата, бидејќи ѝ носев појадок кој се состоеше само од леб и шише вода. Го јадеше само тоа, за да има за мене и за браќата.

Бидејќи веќе долго време немаше деца во семејството на мојот татко, неговите родители, кои беа многу млади и инсистираа да не ги нарекувам баба и дедо, сакаа да ме посвојат, но мајка ми не ми дозволи.

Подоцна, мајка ми се омажи по втор пат, како што ми се чини, само за да му даде на знаељњње на татко ми дека не може да дојде кога сака“, рече пејачката.

Фото: Јутјуб принстскрин, Инстаграм Зорица Брунслик