Нема патување во ЕУ земјите од Шенген уште нови 30 дена – еве до кога ќе важи забраната

Европската комисија ги повика земјите на ЕУ и Шенгенската (безвизна виза) да го продолжат привременото ограничување на патувањето во земјите-членки за уште 30 дена.

Ограничувањето се однесува на сите патувања на државјани на трети земји кои не се од суштинско значење, а се однесува на надворешните граници на ЕУ, вклучувајќи ги и Шенгенските земји кои се надвор од ЕУ (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија), пренесува Танјуг.

Комисијата вели дека без оглед на првичните чекори на земјите-членки на ЕУ кон олеснување на мерките против Ковид-19, „ситуацијата е сè уште кревка и во Европа и во целиот свет“.

Комесарот за внатрешни работи, Ллва Јохансон, повторува дека е неопходен координиран и постепен пристап за функционирање на шенгенската безвизна зона.

„Ограничувањата за слободно движење и контрола на внатрешните граници ќе треба да бидат отстранети пред да ги отстраниме ограничувањата на надворешните граници и да обезбедиме пристап до граѓаните кои не се на ЕУ“, рече комесарот Јохансон.

Европскиот комесар за унапредување на животниот стил Маргаритис Шинас додава дека намалената физичка интеракција меѓу луѓето е сè уште начин за обид да се запре ширењето на коронавирусот.

„И покрај напредокот во многу европски земји, ситуацијата во светот е многу нестабилна. Неопходно е сите преземени активности да бидат постепенo и да се подигнат различни мерки во различни фази “, рече Шинас.

Брисел повикува на континуиран координиран пристап кон проширување на ограничувањата за влез во ЕУ и проценува дека дејството на надворешните граници може да биде ефективно само доколку тоа го спроведуваат сите земји на ЕУ и земјите од Шенген на сите граници.

Како дел од мерките за запирање на ширењето на ковид 19, Европската комисија на 16 март за прв пат ги повика членките на ЕУ и Шенген зоната да воведат привремено ограничување на влезот за сите несуштински патувања.

Оваа мерка беше продолжена на 8 април за дополнителни 30 дена. Тоа значи дека новото ограничување ќе важи до 8 Јуни оваа година.