Вчерашните бројки укажуваат на можен почеток на нов бран – да се надеваме дека нема да биде како есенскиот

Министерот за здравство, Венко филипче, вчера го објави последниот извештај за изминатото деноноќие, од кој станува јасно дека по неколкунеделното опаѓање, бројките почнуваат да се движат во нагорна линија.

„Во последните 24 часа се направени 2.549 тестирања, а регистрирани се 415 нови случаи на ковид-19, од кои најголемиот број, 170 во Скопје.

Тој извести и за вкупно 19 поч инати лица, со тоа што шест од нив, поч инале во тек на месеците ноември-декември, но сега се евидентираат. Регистрирани се 244 оздравени пациенти.

Актуелната пандемија, речиси една година има варијабилна линија, но сега загрижува британскиот сој, за кој се смета дека е за неколку пати позаразен од претходниот.

За ризикот од британскиот сој и можноста тој да стане доминантен, во неколку наврати изминатите недели пишуваше и професорот по Механика од Битола, Дејан Трајковски. Во неговиот последен, вчерашен статус, тој меѓудругото напиша:

„…Вчера за прв пат слушнавме од ВФ дека учеството на британскиот сој на вирусот е веќе 50%. Не беше прецизен дали тоа се однесува само на Охрид, Прилеп и Кавадарци или на целата држава.

Ако се однесува на целата држава, при сооднос 50% : 50% би значело дека новиот вирус веќе станува доминантен. Тоа би значело дека се движиме по најбрзото, односно најлошото сценарио за датумот на изедначување, кои ги видовме во пресметките на почетокот на месецот.

Многу поорганизирани европски земји минуваат низ новиот бран, а ние за жал ја испуштивме можноста да учиме од туѓите грешки…“

Инаку новиот, таканаречениот британски сој, се карактеризира и со остар скок на бројот на деца позитивни на коронавирус, на возраст од пет до девет години, кој е забележан во Велика Британија, каде што новиот вид на корон авирус е значително доминантен.

Ова подеднакво се однесува на девојчињата и момчињата, а слична ситуација е забележана и кај деца под четиригодишна возраст. Израел ги забележа и овие загрижувачки податоци.

Новиот, британски вид на вирус се појави во септември и податоците покажаа дека е заразен до 70 проценти и полесно се пренесува. Како резултат на тоа, Обединетото Кралство воведе строги мерки за затворање, а голем број земји го запреа воздушниот сообраќај со цел да се заштитат.

Британскиот вид е очигледно позаразен за децата, а Ерик Фигл Динг, епидемиолог и научник од Харвард во посета, ги истакна предупредувачките вести.

– Податоците од Велика Британија покажуваат нагло поголема позитивност на COVID19 во Англија (каде новиот вид на вирус е мошне доминантен) кај деца на возраст од 5-9 години, и кај момчиња и кај девојчиња, четири последователни недели. Позитивноста кај деца до четиригодишна возраст исто така расте. Израел забележа и растечки тренд на коронавирус кај децата – напиша Динг на Твитер.

– Сето ова е и покрај фактот што овие податоци навистина ја потценуваат инфекцијата кај децата (бидејќи тие се базираат на тестирање засновано врз симптоми). А стапките на позитивност се појавуваат најмногу во раните години и во основните училишта – истакна Динг.

Тој понатаму додава дека случаите се намалуваат поради заклучувањата низ Велика Британија.

– Но, се издвојуваат поголем број деца позитивни на вирусот, кај деца на возраст од 5 до 9 години, а позитивните случаи кај деца воопшто не се истакнаа минатата година – напиша Динг.

Слична е состојбата и во Израел, кој бележи нагло зголемување на бројот на деца и тинејџери кои добиваат корона вирус, и каде расте и бројот на евидентирани случаи на британски вид на вирус.

Динг укажува на официјални податоци, според кои 50.000 деца биле дијагностицирани со вирус корона од почетокот на јануари, многу повеќе отколку што Израел видел во кој било месец за време на првиот или вториот бран. Ова се наведува во текстот објавен во „Jerusalemерусалим пост“, во кој се најавува дека училиштата веројатно нема да им ги отворат вратите на учениците.

– Добивме писмо од Израелското здружение на педијатри, во кое се вели дека тие се многу загрижени за стапката на заболување кај помладите студенти – рече министерот за здравство, Лули Еделштајн.

„Тоа е нешто на што не бевме сведоци на претходните бранови на корона“, рече Еделштајн.

Во текстот исто така се наведува дека наместо околу 29 проценти од новите случаи да доаѓаат од деца и тинејџери, како во вториот бран, сега станува збор за околу 40 проценти. Најголем скок е забележан кај деца на возраст од шест до девет години.

Според раководителот на лабораторијата за имунотерапија на Универзитетот во Бар-Илан, Сирил Коен, бројките се чини дека растат, а една од хипотезите е дека новиот вид на вирусот, мутацијата Б117, е поврзан со тој вид, кој брзо се рашири низ Израел.

– Британската варијанта е позаразна, така што ги зголемува шансите за инфекција кај децата – рече Коен за Пост.

Децата, во најголем дел, сè уште добиваат лесни симптоми на заболувањето, истакнуваат лекарите таму. Повеќето деца дури и не треба да посетуваат лекар, а малкумина од оние кои го прават тоа се испраќаат во болница.