Наум Петрески: Зуица ми е како другар, секој ден си праиме салата и ракиичка

Велат да се биде боем е привилегија, а токму таа привилегија ја има и легендата на народната музика, пејачот Наум Петревски, кој смета дека кај нас, за жал, многумина од луѓето не ја сфаќаат суштината на боемството и таквиот начин на живот.

„За жал, кај нас имаме погрешна формулација за боемството. Професијата не може да те направи боем или се раѓаш како таков или си нешто друго”, вели Петрески, кој истакна и дека боемите се вистинска реткост. Тие се ретки, бидејќи токму таквите, безгрижни луѓе тешко дека денес можат да се видат.

Тие поседуваат весел и слободен дух, пред се, се големи градители, уметници, музичари, поети”, вели Петревски, кој дефинитивно спаѓа во оваа ретка таргет група, а дека тоа е така тврдат и неговите пријатели кои не можат ниту една кафанска седенка да ја замислат без него.

Иако многумина можеби мислат дека на неговата сопруга, пејачката Зуица Лазова и пречи ваквиот начин на живот, Наум откри дека и неговата понежна половина е боем, но во женска верзија.

„На Зуица ниту еден ден не и поминува без ракија и салата, и таа е дел од нашите боемски дружби, заклучи доајенот на народната македонска музика.

Извор: Република