Фолк пејачките Ирена и Росана упатија порака до Ване Маркоски, еве за што му честитаат (ФОТО)

0

Често се слуша дека миленичињата, или животните воопшто, имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Сопствениците на миленичиња го знаат тоа многу добро, и ние веруваме дека со задоволство би сведочеле за нивните искуства на оваа тема, објави во една прилика petface.net
Ајде да видиме што вели науката – се обидовме да собереме истражувања што се занимаваа со ова прашање и дојдовме до, не помалку, 11 студии кои го тврдат истото – миленичињата имаат позитивен ефект врз здравјето на луѓето.
1. Миленичињата ги ублажуваат алергиите и ја зајакнуваат имунолошката функција – погрешно се верува дека присуството на куче може да предизвика алергии, бидејќи научниците го утврдиле токму спротивното.
Имено, утврдено е дека живеењето со домашно милениче, во текот на првата година од животот, ги намалува потенцијалните алергии кај животните.

Покрај тоа, го зајакнува имунолошкиот систем на детето и го намалува ризикот од егз ема и ас тма. Иако изгледа сосема неверојатно, утврдено е дека еден состанок и гушкање со домашно милениче околу дваесет минути може да го зајакне имунолошкиот систем.
2. Сопствениците на домашни миленици вежбаат повеќе – Ова првенствено се однесува на сопствениците на кучиња, за кои е утврдено дека се послаби и физички поздрави од оние кои немаат миленичиња. Оваа теза е поткрепена со студија која опфати над 2.000 луѓе. Сигурно не е изненадувачки што луѓето што шетаат со своите кучиња секој ден имаат помала склоност кон гоење.
3. Присуството на миленичиња го намалува нивото на стрес – Утврдено е дека присуството на миленичиња ги ублажува сите симптоми на стрес. Присуството на милениче кај сопственикот ја намалува вознемиреноста и стравовите и создава чувство на смиреност.
4. Миленичињата имаат корисен ефект врз работата на срцето – Откриено е дека кучињата го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, висок холестерол и крвен притисок. Податоците што го поддржуваат ова тврдење укажуваат дека дури и пациентите кои имаат големи проблеми со кардиовас куларни боле сти имаат 4 пати поголема веројатност да прежи веат ако имаат куче.
Истите заклучоци беа направени и за сопствениците на мачки, како што покажа десетгодишното истражување. Имено, резултатите од оваа студија велат дека сегашните и поранешните сопственици на мачки имаат 40% помали шанси да доживеат срц ев уд ар и 30% помали шанси да се упокојат од други кардиов аскуларни заболувања.
Водителот Ване Маркоски, кој е познат љубител на животните и чува две кучиња кои често ги објавува на социјалните мрежи, вдоми и трето, и тоа на овој начин го објави на Фејбук:
-Да чувам куче? Ајде ќе пробам. Едно ми е таман. После 1 година: Кај едно, таму и две. После 3 години: Трето? Ај уште ова. Малку ни јас не знам што правам. Вдомете си кутре, нема да се покаете дефинитивно“.

На оваа објава, му коменираа многумина, а меѓу нив се фолк-пејачките Ирена спасовска и Росана Сариќ Тодооровска кои напишаа: Гледам ти ја запоседнале гарнитурата,убаво им е, а тебе ти е полна душата.. Те разбирам многу добро. Души најмили се тие“, вели Ирена Спасовска, а Росана искоментира: Навистина браво!

Претходна статијаЕве кој беше Васил Атанасов, пејачот кој денес во Германија се упокои
Следна статијаТони Михајловски до Димитриевски откако овој го обвини дека не живее во Куманово: Со прст немате мрднато 16 години