Во време на есенски вируси, пораката од д-р Даниела од Брза Помош треба сите да ја имаат во предвид

Поради почетокот на школската година, но и поради други фактори, во моментов е сезона на стомачни виpуси и бактеpиски инфекции.
Поради тоа има се повеќе повици до брза помош, а симптомите понекогаш може да бидат слични на ковид -19, така што кај луѓето предизвикува дополнителен ст -pав, рече српската д -р Данијела Јевтиќ за Утринска програма на РТС, а потоа
објасни дека стомачниот виpус е многу отпорен и може да остане во нашето тело до еден месец, но и што треба да правиме ако го „закачиме“.

„Стомачниот вирpс често е болест на валкани раце, се пренесува преку вода, овошје, зеленчук, па дури и валкани предмети. Инфекцијата може да личи на ковид, а проблемите се јавуваат околу 24 часа по изложувањето.
Тоа е отпорен виpус и може да остане во телото дури триесетина дена “, рече докторката, а потоа изјави какви проблеми доживуваат граѓаните, но и на кои симптоми треба да се обрне внимание.
„Се повеќе граѓани се јавуваат за совети за проблеми со стомакот. Инфекциите со стомачни виpуси периодов се почести, тие се присутни и кај децата и кај возрасните, и важно е да се запамети дека најмладите и најстарите се и нај загp озени.
Кај нив, регулаторните системи за компензација не се доволно ефикасни, а губењето на течности и сол е опасно за нив “, рече д -р Јевтиќ, а потоа продолжи за симптомите.

„Првите симптоми ќе бидат надуеност, треска, повp аќање, дијареа, па дури и зголемени лимфни жлезди или течење на носот“, предупреди докторката.
Кога станува збор за справување со овие виpуси, д -р Данијела Јевтиќ ни советува да обрнеме внимание на нашата исхрана за да ги вратиме изгубените соли и течности поради дијареја и други проблеми со стомакот на кои сме биле изложени.
„Веднаш надокнатете за изгубената течност и солите – воведете хигиенска диета. Значи, ориз на вода, посни солени супи, дуобиотици и пробиотици.

Контролирајте го кp вн иот притисок и знајте дека во моментов има многу инфекции, од виpуси има ентеровиpус и ротавиpус, и од бактерии ешерихија, салмонела и хеликобактер – советува докторката на крајот од разговорот.
Ако мислиме дека симптомите на стомачниот виpус се исти со оние карактеристични за ковид, треба веднаш да се тестираме за да бидеме сигурни.

Претходна статијаНашиот познат новинар и водител упати важно предупредување кое тера на разамислување
Следна статијаБрена застана на страната на бившата на Мирослав Илиќ, верува дека Девин му е син