СУРОВО ИСКРЕН ГИНЕКОЛОГ: Жените, секој пат го прават ОВА КОГА ДОАЃААТ НА ПРЕГЛЕД, А НИЕ ТОА ГО МРAЗИМЕ

Гинеколошкиот преглед е особено важен во животот на секоја жена. Доколку се грижите за Вашето здравје, без разлика на немањето никакви симптоми или тегоби, гинекологот треба да го посетувате најмалку еднаш во годината.
Првиот гинеколошки преглед се препорачува по добивањето на менструалниот циклус, а особено е важно да одите на редовни гинеколошки прегледи пред и по започнување со сек суалниот живот.
На тој начин, навремено ќе се информирате за можните се ксуално преносливи болести, несаканата бременост, патол ошките промени на грлото на матката, но и за нивна навремена превенција.
Се препорачува и превентивен гинеколошки преглед со ултразвук, земање на брис за ПАП-тест, односно едноставна и брза метода со која се откриваат инфекции, но и навременото откривање на раните знаци на рак на грло на матка.
Доколку чувствувате некаква тегоба, непријатност, вагинален исцедок, болка или пак промена, задолжително посетете го Вашиот гинеколог и заштитете се на време.

Посетата на гинеколог не е воопшто пријатна за многу жени.

Сепак, важно е да се знае дека редовните прегледи и отворен разговор со специјалист можат многу да придонесат за здравјето.

Гинеколозите одлучија да откријат што не сакаат кај своите пациенти.

1. „Извинете, не се изб ричив“.
Не сме заинтересирани за фризури. Имаме малку време да се концентрираме на прегледот и навистина не ни е гајле што жените не се избричени. Особено ако не им се избри чени ​​нозете.
Ние немаме ништо со тоа и тоа е навистина тема на која треба да потрошиме драгоцено време.

2. Прескокнување на прегледи поради менструација

Менструацијата не е причина да не се доаѓа на преглед. Денешните пап-тестови овозможуваат тест дури и за време на циклус.

3. Дијагноза

Секоја жена добро го познава своето тело, но кога станува збор за секрети и други проблеми, многу жени самите си дијагностицираат што може да има лоши последици.
4. Заборавете да ги промените лековите што ги земате

Ниту еден гинеколог не сака пациент кој е неодговорен кон нејзиното здравје и заборава да ги спомене тие важни информации.

5. Пристигнување на преглед само кога ќе се појави проблем.
Некои жени одат на гинеколог само кога ќе забележат проблем, а потоа често е доцна. Многу е важно пациентот да ја разбере важноста на редовните прегледи.

Гинеколозите и акушерите секојдневно добиваат безброј непромислени прашања од трудниците и нивните сопрузи, па ако се шегуваат на нивна сметка, тоа би изгледало вака.
Неколку саркастични одговори од шеговит гинеколог:

– Кој е најсигурниот метод за утврдување на полот на детето?

– Породување.

– Сопругата ми е во петтиот месец од бременоста и толку често менува расположение, што понекогаш е целосно неразбирлива…

– И, вашето прашање е?

– Мојата инструкторка за подготовката за породување ми вели дека нема да почувствувам болка, туку само притисок. Во право е?

– Да, исто како што и за торнадото би рекле дека е благо струење на воздух.

– Кога е најдобро време за епидурална анес тезија?
– Штом забремените.

– Постои ли причина мојот сопруг да биде присутен во салата за време на породувањето?

– Не, доколку зборот алиментација не ви значи ништо.

– Треба ли да избегнувам нешто додека се опоравувам од породувањето?

– Да, бременост.

– Добивме бебе минатата недела. Кога мојата сопруга ќе почне да се чувствува и однесува нормално?

– Штом децата завршат факултет.

Претходна статијаНоне покажа каде работи на брод, луксузот ѝ личи (ФОТО)
Следна статијаПопуларниот актер Милош Биковиќ ужива на јахта, му се може со парите што ги заработува во Русија (ФОТО)