Овој човек изигра важна улога во животот на Ѓорѓи Колозов, еве зошто беа толку поврзани (ФОТО)

0

Админот на страницата на Ѓорѓи Колозов на Фејсбук не ги заборава делата на нашиот великан, големиот актер со кој израснаа многу генерации и го сакаа не само поради Македонските народни приказни, туку и поради другите улоги, и едноставно, затоа што беше голем човек.
-Ристо од култната Трст виа Скопје на Богдан Поп Ѓорчев, 1987 година…Телевизија Скопје.

Златно, недофатливо време…“, пишува во новата објава на страноцата на Колозов, со негова фотографија од оваа култна серија на која многуминма се смееја и пла чеа.
Но, на страната на Колозов, админот на страницата Горан Марковски, сподели видео од Лазар Бараков, како се гали со своето милениче, неговат мачка и напиша: Ашке!
Малиста поликала! Радост е да се види здрав и жив!
Легенда, доајен и ветеран на Македонските народни приказни!“, пишува до видеото на Бараков објавено на страната. Марковски секако се сетил и на Тоше Проески и напишал:

-Октомври е кога лисјата од дрвјата паѓаат и кога најдобрите од Македонија си заминуваат! И двајцата си заминаа во Октомври! Годишнина од смр тта на двајцата бессм ртни ликови на македонската сцена!
Останаа недоречени… “ На страната на царот стои и сеќавање на Личко, големиот актер Илија Џувалековски.

-Седумнаесет години без големиот Личко! На 18 Октомври 2004та во Скопје на 89 годишна возраст го завршува животниот пат Баба Мулон, Арап баба, Поцко, Чернопеев, Мудурот…големиот и ненадминлив Илија Џувалековски! Доајен и бард на македонското глумиште!
Актер, режисер, педагог и професор! Роден е на 20 Декември 1915 година во Прилеп! Вечна му слава!“, е споменот на Џувалековски.

Но, уште еден човек изиграл голема улога во животот на Колозов, а тоа е глумецот Димитар или Митко Костов кој на Ѓорѓи му давал совети во еден важен перидо од неговиот живот. На овој начин е одбележано сеќавањето на Митко Костов:
– Годинава се навршуваат десет години од смр тта на Димитар или Митко Костов, енергичен и врвен македонски артист!

За љубителите на приказните познат како Геле, пријателот на Колозов кој му даваше совети во меаната на Манас во приказната “Аманет за старите”. Има одиграно врвни и важни улоги во филмот и тв сериите, како и на штиците што живот значат!
Вечен ќе биде по улогите како: Шабан во Курирот на Гоце, Валијата во Илинден, Алфред Нобел во Еурека, Нушиќ во Сомнително лице

Таткото во количка во Глужд во времето. Дедо на Живе во Погрешно време И во: Чекор пред времето, Мост, Смилевски конгрес, Наши години
Волшебното самарче, Диво месо, Прекалени и многу други! Роден е на 2 Јули 1936 година во Босилеград Србија – почи нал во својата 75та година од животот во 2011 година во Скопје! Вечна слава!“, пишува во објавата.

Претходна статијаСоња Тарчуловcка ѝ чува грб на ќерка си, таа ѝ е менаџер на Мелани (ФОТО)
Следна статијаЕлена или Маријана, чии нозе се подолги – двете водителки го „здрмаа“ Инста (ФОТО)