Преубаво си поминав во Албанија на одмор, ама на враќање, во Косово, од ова, полошо не можеше да ми се случи

Албанија е една од најмалку посетените земји во Европа и скапоцен камен кој чека да се истражи. Достапен е, има добра инфраструктура и толку уникатни локални места што не можат да се најдат на друго место.
Саранда со својата зачудувачка локација на Јонското Море, е благословена со постојано топло време, пенливи води и релаксиран начин на живот.

Додека крајбрежјето е малку поразвиено со својата линија на станбени блокови без идентитет, има многу убави делови на Саранда за шетање, како и многу барови, ресторани и продавници за сувенири кои се нудат.
Покрај античките урнатини пронајдени во градот, околината на Саранда е полна со историски места и природни убавини, што го прави одлично место за користење како основа за истражување на регионот.

Покрај Грција и Црна Гора, во изминатите неколку години, една од попривлечните летни дестинации и за туристите од Србија, секако стана Албанија.
Ако сакате да се сместите во приватно сместување во Саранда, најдобро е да го побарате на лице место, бидејќи приватни апартмани тешко се наоѓаат на интернет. За 20 евра од ноќ може да најдете пристоен и уреден апартман поголем од 60 квадратни метри во кој може удобно да се сместат до шест лица.
Сместување во хотел, според понудите кои ги најдовме на интернет е нешто поскапо и цените се движат од 18-20 евра во јуни/септември па до 30 евра од ноќ од лице во време на шпицот во хотел со три ѕвездички на 20 метри од плажа со појадок.
Во просек за седумдневен одмор за две лица, во Саранда потребно е да издвоите околу 350 евра, вклучувајќи го превозот, сместувањето и храната.

Еден државјанин на Србија дож ивеал голема непр ијатност при враќањето од одмор од Албанија.
Имено, секогаш поголем број наши граѓани се одлучуваат да летуваат во Албанија во последниве години, и оваа земја станува се попопуларна поради чистото море и гостопримството на локалното население, но и поради моменталната епидемиолошка состојба и преминување на границата, што не бара дополнителни услови.
Иако повеќето од нив се вратија од одмор полни со впечатоци со изјавата дека ќе се вратат во оваа земја и следната година, еден наш сограѓанин ќе има многу ло шо сеќавање на годинешниот летен одмор.
На пат кон нашата земја, таа направила пауза и го паркирала автомобилот на бензинска пумпа кај Призрен, на Косово. Но, набргу потоа била омгр абена од непознати сторители.

Како што можело да се види на видеото од безбедносните камери, едно возило се приближило до нејзиниот автомобил.
Излезгол маж, кој брзо го ск ршил стаклото од задната врата, од десната страна, ги зело нејзините лични работи и со неверојатна брзина скокнало во автомобилот кој го чекал. Потоа, набрзо исчезнале од паркингот.

Како што изјавила туристката, во таа прилика и биле укр аде-ни две патни торби, а таа останала и без лична карта и пасошот.
Фото: Илустрација

Претходна статијаТамара проговори за сношти: УЖИВАВ (ФОТО)
Следна статијаСнаата на Брена берела капини и работела на нива, Виктор и Сандра пак заедно