Вечерва на полноќ почнува голем празник: Оваа молитва ја кажуваат жените кои сакаат да родат!

Утре, 22.декември, Црквата ги слави светите Јоаким и Ана, родителите на Марија, која се удостои, како избрана од целиот човечки род, да го роди самиот Бог. Уште попрецизно, Црквата се сеќава со радост на зачнувањето на онаа што подоцна ќе ја слават сите родови како Богородица. Во таа смисла, светите Јоаким и Ана. Црквата ги нарекува богоотци.

Jоаким и Ана немале деца цели 50 години. На старост им се јавил архангелот Гаврил, на двајцата поединечно, и им рекол дека нивните молитви се услишани од Бога и дека ќе им се роди ќерка Марија.

Тогаш Ана зачнала и по девет месеци навистина родила ќерка благословена од Бога, пресветата Марија Богородица.

Во текот на овој ден жените не работат, а некаде бдејат цела ноќ во пресрет на празникот додека не ги слушнат првите петли. Кога ќе ги слушнат, велат: „Слушам слушам, петли, своето го чувам, селското го собирам“.

Во некои села мајките со женски деца одат околу куќата и фрлаат пепел или просо за да ја заштитат куќата од зло. Болните жени одат во манастири на молитва, а неродилките заминуваат на конак каде остануваат по три дена

Денешниот ден е празник на чуда за сите жени, особено за оние кои имаат мали деца или сакаат да добијат. Денес, според обичаите, жените не треба да работат ништо, а пак жените кои имаат проблем со зачнување треба да одат во манастир да се молат. Некои таму остануваат и по три дена.

Постои обичај, мајките со женските деца да одат околу куќата и да фрлаат пепел и просо за да ја зачуваат куќата од зли духови.

Жените не работат во текот на денот, а некои бдееат цела ноќ додека не ги слушнат првите петли. Кога ќе ги слушнат велат: Слушам, слушам петле, свое чувам селско збирам“.