Го снема Роберт Орданоски од социјалните мрежи, затоа Агнеса заработува на Инстаграм, парче прави (ФОТО)

Храна, чевли, облека, козметика – додека седите лежејќи во удобна фотелја или среќно шетате во природа, некои од производите се изборен дел од нивната придружба.

Колку и да изгледа зборот инфлуенсер како нематеријален, денес тие заработуваат многу повеќе од просечниот Србин, а фотографијата и снимањето видео ги надминаа забавните активности и ги зедоа сите карактеристики на успешен бизнис, објави Блиц во една прилика.
Пред неколку години, на Интернет се појави информација дека тогаш (и веројатно сега) највлијателната модна блогерка и влијателка Зорана Јовановиќ, попозната како Зорана, заработува до 5.000 евра месечно и има армии следбеници на Инстаграм, Фејсбук, како како и видеа на YouTube од кои некои надминуваат милиони прегледи.

 
Ситуацијата се промени на многу начини денес. Во Србија денес има многу повеќе влијателни лица, тие влијаат на многу поголема целна група, и во денешно време секој знае што значи да се биде инфлуенсер.
Сепак, остана една навика. Сите, читајќи ги сумите што ги заработуваат, го игнорираа фактот дека Зоран, како и другите „влијателни“ луѓе на социјалните мрежи, како што велат, работат десет часа дневно.
Фактот е еден, некои извори потврдуваат дека денес, од оваа виртуелна работа, на месечно ниво, се заработува од 1.500 до 2.000 евра нето плата, додека тие генерираат и многу повисоки примања, во зависност од бројот на кампањи што се реализираат во тој период.
Фактот е еден, некои извори потврдуваат дека денес, од оваа виртуелна работа, на месечно ниво, се заработува од 1.500 до 2.000 евра нето плата, додека тие генерираат и многу повисоки примања, во зависност од бројот на кампањи што се реализираат во тој период.
-Не ми пречи кога некој ме карактеризира како инфлуенсер. Тоа е термин наметнат од индустријата, а не ние. Во исто време, ако успеете да ги подигнете работите на повисоко, професионално ниво, тогаш зборуваме за термин кој вклучува редовно занимање, обемно планирање и тим луѓе кои работат на заеднички проект – објаснува Брана Антовиќ, новинарка по професија. Таа е блогерка во 2010 година кога се соочи со фактот дека не може така лесно да најде работа во професијата.
На луѓето им се допадна тоа што таа го прави во голема мера, па во 2013 година прерасна во нејзината единствена работа, за која вели дека целосно ја исполнува.
Од друга страна, некои влијателни лица не го сметаат за нивно примарно занимање, туку за дополнително, што може да им донесе одреден приход.
Мојата примарна работа е фотографијата и ја работам во последните осум години, а заработката преку Инстаграм започна спонтано и секако сега ја сфаќам сериозно и професионално го третирам секој ангажман од тој тип – вели Марко Ѓуриќ, попознат на Инстаграм како Ура фискултура a кој додава дека повеќето инфлуенсери стапуваат во контакт со брендот преку агенција.
Брендовите имаат своја агенција до која го испраќаат производот и велат дека наоѓаат одредена личност која ќе го промовира производот. Агенцијата потоа наоѓа еден од нив во согласност со производот и целната група и им нуди соработка.
Барањата поставени од брендот обично се индивидуални, но влијателните лица со кои разговаравме се согласуваат во една работа – се мора да биде во согласност со естетиката и стилот на огласувачот.

Развод кој ѝ беше на „тацна“ на целата јавност беше оној на поранешниот директор на АЕК Роберт Орданоски и неговата сега веќе поранешна сопруга Агнеса Органџиева, која е сега доста позната инфлуенсрека.

Орданоски на Фејсбук објави детали за тао како таа одеднаш му рекла дека се оладила од него, а по неколку месеци б уpни преписки, парот мирно се раздели.
Орданоски порано беше многу активен на социјалнире мрежи, но сега веќе не е. Многу е чудно што псоледниот пост му е пред повеќе од едне месец, кога го честитал Осми септември.

Но, затоа Агнеса на Инстаграм брои повеќе од 40 илјади следбеници, и речиси сите објави ѝ се „спонозрски“ тоест речиси на секоја таа рекламра или модни дидатоци, чанти, чевли, козметика, угостителски објекти. На Агнеса очигледно дека ѝ тргна инфлуенсерскиот бизнис и топ заработува.

Претходна статијаМиланка Рашиќ раскажа што ја погодило толку cилно (ФОТО)
Следна статијаАнтонио Димитриевски: Одамна сум расчистил со будали и во приватниот живот и во професијата