Чувајте го вашиот сопруг, дури и ако тој е збрчкан, беспомошен. Не заборавајте дека некогаш бил млад, силен и весел

Постои една сигурна работа во иднина и тоа е дека е неизвесно.

Немаме утре, немаме ниту една година или месец, а дури не ја имаме следната секунда. Сè што имаме е токму во моментот кога го читате тој збор.

И знаете, тоа е за што животот е добар – тоа е непредвидливо и никој од нас не знае што го чека.

Секој ден правиме избори што нè водат на еден или на друг начин, и тешко можеме да знаеме што може да ни донесе чекорот во погрешна насока.

Времето лета, и со тоа ние се менуваме, растеме и почнуваме да старееме.

Денес предлагаме да прочитате неколку реални и убави совети:

1. Никогаш не повторувајте, никој. Дури и ако сте сигурни дека сте во право. Сетете се како ова ве иритираше во вашето време. И дали го следеше советот на постарите …

2. Не помагајте ако не го побараат тоа. Никогаш не се мачи. Не обидувајте се да ги опкружувате вашите најблиски со опасностите од светот. Само сакај ги.

3. Не се жалете! Од вашето здравје, вашите соседи, владата, пензискиот фонд! Не се претворај во темната стара жена од клупата до влезот.

4. Не чекајте благодарност од вашето дете. Запомнете: нема неблагодарни деца – има глупави родители кои чекаат благодарност од нивните деца.

5. Не користете фрази како што се: “Јас сум твојата возраст …”, “Јас ти ги дадов моите најдобри години …”, “Јас сум постар, па знам подобро …”. Ова е неподносливо!

6. Ако имате внуци, не инсистирајте да ве повикаат по име, наместо да го кажат зборот „баба“ или „дедо“. Тоа е глупаво.

7. Не ги трошете последните пари за подмладување на процедурите. Ова е бесполезно. Подобро да ги потрошите на екскурзии.

8. Не гледајте во огледало и не гледајте во темната соба. Не си ласкајте.

9. Чувајте го вашиот сопруг, дури и ако тој е збрчкан, беспомошен. Не заборавајте дека некогаш бил млад, силен и весел. И можеби тој е еден од малкуте што се сеќава на млади, слаби и убави. И можно е дека тој е единствениот што ви треба сега …

10. Не плашете се да поминете со текот на времето: да се справите со новите технологии, да ги набљудувате новите вести, постојано да научите нешто ново, да не “заостанувате” од животот. Тоа е смешно. Направете го тоа што сакате. Колку што можеш.

11. Не обвинувајте се за ништо. Без оглед на вашиот живот или на вашите деца, сте направиле се што можете.

12. Чувајте достоинство во сите ситуации! До крајот! Внимавај, драги, ова е многу важно !!! И запомнете дека ако сте живи до оваа точка, тогаш ви треба некој.